Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Heb je al kennisgemaakt met de nieuwe gevelbankjes? Er staan er al enkele in onze buurt.

De gevelbank biedt je een onverwacht plekje voor je deur. Een plaats voor een koffietje in de zon of een goe klapke met vrienden en buren. De productie van de gevelbank verloopt duurzaam en in samenwerking met lokale producenten. Allen met een hart voor mens en milieu. En in samenwerking met sociale werkateliers.

Het Repair Café was niet enkel nuttig, maar bovenal heel gezellig. In totaal werd 65% gerepareerd, 17% half gerepareerd, 17% niet gerepareerd.

 • Gerepareerd: 15
  • Kledij: 6
  • Electriciteit/electronica: radio, schuurmachine, fiets, stofzuiger, stofzuiger, printer/scanner, mixer/blender, strijkijzer, klok 
 • Half gerepareerd: 4
  • Electriciteit/electronica: waterkoker, stereo, laptop, mixer
 • Niet gerepareerd: 4
  • Electriciteit/electronica: GPS, fietslichtje, X-book, koffiemolen
 • Niet ingevuld: 1
  • Pizzamachine

Nogmaals heel veel dank aan Yaron, Kristiaan, Marnix en Caroline, super-repairteam was dat! Bekijk hier de foto's.

Enkele impressies van onze laatste Zoete Zondag, met Repair Café, upcycling workshops en heel veel lekkers. Dank aan Vormingplus Gent-Eeklo, het Gents MilieuFront - GMF, PimPels en Opendeurdag Atelier Astrid voor de fijne samewerking! In het Repair Café werden 28 spullen gerepareerd, 5 spullen half gerepareerd en slechts 9 spullen keerden onverrichterzake weer naar huis. Bij Astrid, Maureen en Els, werden tal van hippe nieuwe spullen tevoorschijn getoverd. En ondertussen deden we ons tegoed aan heel veel lekkers. Bedankt aan iedereen die dit alles mee mogelijk maakte, reparateurs, knutselaars, taartenbakkers, en zoveel andere vrijwilligers!

Mozaïek vzw is een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking en eventueel een bijkomende beperking (fysiek, autisme, psychische problemen of andere pathologie). De voorziening is erkend en wordt gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Een personeelsgroep van ongeveer 120 medewerkers bestaande uit begeleiders, logistieke medewerkers, pedagogen en ondersteunende leidinggevenden biedt in Oostakker reeds een woonaanbod en/of een dagaanbod aan voor ongeveer 170 cliënten.

 

Voor het uitbouwen van het dagaanbod vertrekt men vanuit de kansen en de mogelijkheden van de cliënten: er zijn cliënten die een vraag hebben naar vol- of deeltijdse arbeid in een atelier, anderen werken dan weer graag individueel buiten de muren van de voorziening en nog anderen hebben meer nood aan een leefgroepgebeuren waar expressie en lichaamsgebonden activiteiten centraal staan.

In de Freinetschool De Sterre-spits in de Maaltebruggestraat werken leerkrachten en ouders aan een project om de speelplaats groener en avontuurlijker te maken. Op het ingevoegde droomplannetje zie je wat dit “GRAS-project” reeds te bieden heeft (“GRAS” staat hierbij voor “Groene en Avontuurlijke Speelplaats”). De kippen, het permacultuur-moestuintje (met karton en hooi) en het wilgenkamp zijn er al. Er zijn ook nog plannen voor een grote speelheuvel met glijbaan, voor boomstammetjes om op te klauteren, voor extra struiken en bomen en voor de opbouw van een verticale tuin.

 

Bij de uitwerking van dit project rees de idee om die groene speelplaats op bepaalde dagen ook open te stellen voor de buurt. Als buurtwerkgroep willen we dit idee uiteraard enthousiast onthalen.

 

Plan speelplaats De Sterre-Spits

Kom naar het Repair Café!

Het Repair Café promoot repareren als alternatief voor weggooien.

Meer info op www.repaircafe.be. Alle buren kunnen hun kapotte spullen brengen, om ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, te repareren. Enkel spullen die je te voet of met de fiets brengt zijn welkom. We beginnen met één voorwerp per buurtbewoner. Wat kan je zoal meebrengen?

 • Kleren
 • Elektriciteit en elektronica
 • Kleine meubelen, speelgoed en andere

Wil je helpen repareren? We zoeken nog handige buren die het leuk vinden om hun kennis te delen. Mail naar .

Doe mee met de weggeefwinkel!

In de weggeefwinkel kan je bruikbare spullen die je niet meer nodig hebt weggeven of leuke spullen krijgen. Elke buurtbewoner kan maximum drie voorwerpen weggeven en/of meenemen.

Kom naar het Naaiatelier! 


Onder deskundige leiding van Astrid, ism Femma EleGent en Atelier Astrid, geven we gedragen kleding een tweede leven. Uit een oude jeans of een oud herenhemd maken we een schattig kinderjurkje of een hip broekje. Indien mogelijk naaimachine meebrengen.

 

Inschrijven noodzakelijk bij en laat ook weten of je een naaimachine meebrengt. Snel zijn, want het aantal plaatsen is beperkt.