Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Oud hoeveterrein

In de dichtbevolkte wijk achter het Sint-Pietersstation, verscholen achter de huizen tussen de Reigerstraat, de Ganzendries en de Goudenregenstraat, ligt 0,25 ha verwilderde natuur. Dit stukje groen is een restant van een oud hoeveterrein.

Samen met de directe buren en het Lucernacollege schreven we een brief de Stad Gent met de vraag om van het stukje groen een buurtparkje te maken. Intussen is de stad bezig met de aankoop van de gronden. Meteen gingen we in overleg met de buren, het Lucernacollege en vzw Mozaiek om de inrichting van dit parkje in handen te nemen. We organiseerden een parkjesinspiratietocht en verzamelden suggeties van buren. Al snel bleken de neuzen in dezelfde richting te staan: we waarderen het groen en de rust en willen die ook zoveel mogelijk behouden. Het wordt een zeer natuurlijke tuin, met veel bomen, waar we zullen kunnen blijven genieten van de zang der vogels. Het wordt een tuin voor alle generaties, waar kinderen kampen kunnen bouwen, scholieren de natuur kunnen bestuderen en ouderen rustig op een bankje kunnen genieten. De tuin wordt ook een beetje voedselbos, met fruitbomen, bessenstruiken, kruiden en een beetje moestuin.

 

Het plan

In de winter 2017-2018 zullen we tijdens drie opeenvolgende avonden samen een plan ontwikkelen, waarin we alle dromen samenbrengen. Iedereen uit de buurt wordt uitgenodigd om mee te doen. Er zijn heel veel verwachtingen, dus het wordt niet gemakkelijk. Het bureau voor landschapsarchitectuur Fris in ’t Landschap zal ons begeleiden en hun ervaring met ons delen. De Gentse Groendienst bewaakt de randvoorwaarden vanuit de Stad, de ontwerpkwaliteit, het beheerplan en goedkeuringstraject en tekent ten slotte het resultaat uit in een gedetailleerd plan. Wij documenteren zowel historiek als dromen in een mooi album over onze tuin.

Eenmaal het plan er is, in 2018, gaan we allemaal aan de slag. De Groendienst zorgt voor de basisinrichting zoals de aanleg van een trage weg, het weghalen van bomen die dreigen om te vallen en de aanplant van nieuwe bomen. Wij zorgen samen voor verdere verfijning - het planten van de struiken, kruiden en de aanleg van een moestuin. We gaan zoveel mogelijk hergebruiken: oude boomstammen om op te spelen, bloembakken opgebouwd uit steenpuin, afgedankte zitbanken uit het Sint-Pietersstation.
In mei 2019 houden we een openingsfeest voor alle geïnteresseerden uit de buurt, de school en vzw Mozaïek. We houden een grote picknick waarbij iedereen iets lekkers meebrengt en iedereen deelt, met een vleugje muziek gespeeld door buren.

Dichter bij de natuur, dichter bij elkaar

Samen onze tuin inrichten en onderhouden zal de buurtbewoners, het Lucernacollege en vzw Mozaïek dichter bij elkaar brengen. We zullen samen de handen uit de mouwen steken. Groenten en fruit uit onze tuin zullen we samen oogsten en verwerken, om dan samen op te eten aan onze lange tafel. Voor ons die is intergenerationele en interculturele solidariteit een belangrijke waarde. Tijdens speeltijden kunnen de leerlingen in onze tuin ontspannen en een praatje slaan met de daar aanwezige ouderen, terwijl er ook enkele volwassenen met een verstandelijke beperking komen bij zitten. We zullen elkaar leren kennen en zullen elkaar heel wat kunnen bieden.

Mozaiek vzw

Onze tuin zal ons niet alleen sociaal dichter bij elkaar brengen, maar ook dichter bij de natuur. Het zal rust brengen in onze drukke levens. Daar hebben we allemaal evenveel behoefte aan, dat is wat ons samenbrengt. Zo zullen we de natuur en de seizoenen herontdekken. Voor het Lucernacollege zal de aanwezigheid van onze tuin de lessen verrijken en de pauzes aangenamer maken.

De buurt zorgt voor onderhoud

Na de inrichting blijven we onze tuin onderhouden, nieuwe initiatieven nemen en activiteiten organiseren. Een kern van vertegenwoordigers uit de buurt zal de ontwikkelingen nauw opvolgen en samen met de Groendienst en de Wijkregisseur evalueren, eventuele problemen bespreken en bijsturen waar nodig. We hebben er alvast veel goesting in!

Stem dus op ons project!

Ons project werd ingediend voor het burgerbudget van Stad Gent, onder de naam "Reigersparkje -midden in de stad- voor alle generaties". Met het burgerbudget geeft de Stad Gent aan de Gentenaars de mogelijkheid om samen aan de stad te bouwen. Tussen 29 september en 14 oktober kan ook jij je stem uitbrengen op de website. Je vindt ons project terug door links bovenaan de zoekterm "Reigersparkje" in te voegen. Wie niet beschikt over internet of hulp nodig heeft bij het stemmen, kan terecht op een stemlocatie in de buurt. Een overzicht van die locaties zal beschikbaar zijn op deze website.

Help mee om onze droom te realiseren! Breng vanaf 29 september jouw stem uit voor een nieuw Reigersparkje in onze buurt!

Burgerbudget Stad Gent

Pin It