Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Op zondag 10 maart raasde een storm door ons Belgenlandje. Overal vlogen takken, zonnepanelen en zelfs bomen in het rond. Zo ook in ons Reigersparkje. De storm deed drie populieren omvallen, gelukkig in het park zelf zonder materiële schade. Een vierde populier dicht bij de huizen van de Ganzendries stond nog schever dan voorheen.

Dankzij oplettendheid van de buurtbewoners werden de Vlaamse Overheid en de stad Gent snel gecontacteerd om eindelijk die gevaarlijk hellende boom weg te halen. Andere buren hadden de brandweer gebeld die maandagavond kwam kijken, maar die kon enkel aan de stadsdiensten doorgeven dat die boom op omvallen stond en heel wat schade kon aanrichten aan de aanpalende huizen.

Op dinsdag kwamen medewerkers van de stad Gent over de muur van het Lucernacollege geklauterd om de hellende populier met feloranje spankoorden te stabiliseren. Ondertussen had de Vlaamse Overheid bevestigd dat ze een firma zouden sturen om de overhellende boom te rooien en de twee populieren ernaast te toppen. Woensdag zagen we inderdaad iemand in de bomen hangen en met hand- en kettingzaag de populieren te lijf gaan. Een spectaculair karwei, want het waaide nog steeds en de man bengelde daar toch een tiental meter in de lucht. Tak per tak werd afgezaagd en ook de stam werd stuk voor stuk een kopje kleiner gemaakt. De stukken stam werden telkens bevestigd aan een touw en roetsjten als een death ride naar beneden, veilig weg van de huizen. Met een harde klap raakten ze de grond. Overal dwarrelden houtschilfers naar beneden. Na een dag bomen snoeien was het gevaar geweken en sneller dan verwacht werd er vooruitgang geboekt in ons parkje. Bedankt aan de oplettende buren en de ‘boomkappers’ die door weer en wind aan de slag waren!

De takken en stammen blijven liggen in het parkje, als voedingsbodem voor nieuw leven. De plaats van de gevelde populieren zal ongetwijfeld snel worden ingenomen. Doorheen gans het park staan jonge loten van beuk, eik, esdoorn en andere soorten, die volop zullen profiteren van de vrijgekomen ruimte. Laat de race naar de zon beginnen!

Pin It