Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

VillaBuyckZwijnaardsesteenweg Google3DUpgrade Estate heeft grootse plannen met een aanzienlijk deel van het woonblok tussen de Musschestraat-Vrijheidslaan-Zwijnaardsesteenweg-Uilkensstraat (Afb hieronder).

Op dit in totaal ca.6952m² groot projectgebied wil Upgrade een grootschalige studentenaccommodatie (128 studentenkamers), 30 meergezinswoningen, een

handelsruimte, een openbare woongroenzone en een fietsverbinding realiseren.

VillaBuyckZwijnaardsesteenweg KaartOmgevingsloket2Daartoe is wel eerst de sloop vereist van bestaande gebouwen, ondergrondse constructies en verharding, met uitzondering van de voormalige personeelsruimte, en delen van “de weverij”, evenals het vellen van bomen, zoals blijkt uit OMV-aanvraag Ref. 2021170498 (dd. 30/03/22).

Upgrade Mangalica ImpressieNieuwbouw 30maart22

 

 

 

 

Ook de sloop van “Villa Buyck” (Zwijnaardsesteenweg 231, Afb helemaal bovenaan), wordt in dit “programma” voorzien. Nochtans is dit vrijstaand, Neo-classicistisch burgerhuis (Bouwjaar: 1896, gelegen te midden een grote tuin, op een terrein van 2264m², Afb hieronder en helemaal onderaan) opgenomen in de vastgestelde “Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed” onder ID: 18794.

Deze “Inventaris” van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid is het referentieoverzicht dat op éénduidige wijze alle waardevol patrimonium in Vlaanderen oplijst.

Opname van een erfgoedobject in deze “Inventaris brengt rechtsgevolgen met zich mee, onder meer wat betreft de sloop ervan.

Update 18/08/22: Dienst Stedenbouw (Stad Gent) liet ons vandaag weten dat Bouwheer hen op 17/08/22 meegedeeld heeft af te zien van de OMV-aanvraag Ref. 2021170498. Omdat deze aanvraag nu is ingetrokken, is een verdere behandeling van dit dossier en van de Bezwaarschriften die we, samen met vele buurtbewoners, hebben ingediend tegen dit grootschalig nieuwbouwproject, niet meer aan de orde.

Update 20/10/22: Bouwheer heeft een nieuw dossier ingediend ter realisatie van zijn grootschalig nieuwbouwproject (op een projectgebied van in totaal ca.6952m²), waarbij o.m. Bouwkunding Erfgoed “Villa Buyck”(+ tuin, samen 2264m²) zou worden gesloopt: OMV-aanvraag Ref. 2022110564.

Update 23/04/23: OMV_2022110564 werd in Eerste Aanleg door Stad Gent Vergund dd. 16/03/23. Hiertegen werd door een grote groep omwonenden Beroep aangetekend. Meer info hier.

Update 25/11/23: dit “derdenberoep” werd op 09/11/23 door de bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen ingewilligd (Ref. 2023_DEP_04404) Deze beslissing werd op 24/11/23 geregistreerd in het Omgevingsloket. Het grootschalig nieuwbouwproject van UpgradeEstate werd dus geweigerd.

De Projectontwikkelaar schrijft in zijn OMV-aanvraag: Het project stelt voor om de “Villa Horticulture Buyck” te slopen, hoewel het behoud vooropgesteld werd in de stadskamernota.

In september 2018 werd door de Gentse Stadsdiensten immers een gecoördineerde “Stadskamernota” opgemaakt, met randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de site, en dit naar aanleiding van de verkoop van de site die op dat moment plaatsvond.

In een Email van Dienst Stedenbouw aan Projectontwikkelaar werden de belangrijkste elementen daarvan beknopt samengevat: “De stadskamernota is de basis waarbinnen het project moet passen. Deze randvoorwaarden-voor-verkoop werden immers naar alle kandidaat-kopers gestuurd, en op basis daarvan kon men al dan niet besluiten om de site aan te kopen. De randvoorwaarden uit de stadskamernota zijn dan ook must-haves. Het gaat bulletsgewijs om: - Behoud van de villa (met mogelijkheid om er tegenaan te bouwen) (…)”

VillaBuck Vooraanzicht JulieVerhelst2014“aangepaste” Stadskamernota

Tussen 06/03/20 en 12/01/22 vergaderde de Projectontwikkelaar 18 (achttien) keer met de verschillende Stadsdiensten, hetgeen resulteerde in een aanpassing van de Stadskamernota: “Na doorgedreven en gedetailleerd ontwerpend onderzoek, alsook verschillende contactmomenten met de stedenbouwkundige diensten, werd in samenspraak beslist dat een deel van de randvoorwaarden van de stadskamernota niet meer van toepassing waren, maar konden vervangen worden door andere nieuwe en belangrijke randvoorwaarden”.

Het behoud van de Villa Buyck bleef evenwel ook in deze “aangepaste” Stadskamernota onverminderd van toepassing, zoals blijkt uit een Email dd. 12/10/20 van Dienst Stedenbouw aan Projectontwikkelaar: “Volgende elementen zijn bijkomende eisen / randvoorwaarden / suggesties die er later bij kwamen. (…) Concluderend brengt dit ons tot volgende cruciale elementen: (…) - Behoud villa als erfgoedpand: Hetzij als publieke functie integreren bij het openbaar groen (bv. Gemeenschapsvoorziening voor de buurt, maar evengoed bv een restaurant met terras grenzend aan publiek park). Hetzij deel uitmakend van de studentenhuisvesting als gemeenschappelijke ruimtes”.

… en op 30/03/22 dient de Projectontwikkelaar een OMV-aanvraag in voor de integrale sloop van “Villa Buyck”, omdat (Bron: OMV_2021170498, Addendum B26 “Verantwoordingsnota architect”, blz.12): De sloop werd tijdens het overlegtraject met de betrokken diensten besproken en verankerd in het plan (…)”

 

Onderstaande Afb: de als Erfgoed bewaarde villa en tuin (Tot. Opp: 2264m², blauw ingekleurd op kaart. Herkomst Afb: Agentschap Onroerend Erfgoed)

VillaBuyckZwijnaardsesteenweg KaartInventaris3

 

 

 

 

Pin It