Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Zaterdag 6 september 2014, 14u00-16u30, Ganzendries 149, 9000 Gent, op het Zwoele Zaterdag buurtfeest

Het Repair Café is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien en dat reparatiekennis wil verspreiden. Alle buurtbewoners kunnen hun kapotte spullen brengen, om ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, te repareren. Onze vorige Repair Cafés gaven alvast heel wat spullen een nieuw leven.

Welke kapotte spullen?

  • Elektriciteit en elektronica
  • Textiel en leder
  • Kleine meubelen, speelgoed, e.a.

Enkel spullen die je te voet of met de fiets brengt zijn welkom.

Elke buurtbewoner kan één voorwerp laten repareren.

Proef vast van de sfeer van ons vorige Repair Café: klik hier en hier.

Wil je mee repareren?

We zoeken nog buurtbewoners die handig zijn in elk van bovenstaande reparaties en die het leuk vinden om hun kennis te delen. Interesse? Mail naar:

Meer info over Repair Cafés vind je hier. 

Repair Café kwam tot stand door samenwerking tussen de buurtbewoners, Vormingplus en de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten, met de ondersteuning van Netwerk Bewust Verbruiken.

Doe mee met de weggeefwinkel !

Daarnaast is er ook een weggeefwinkel, waar je bruikbare spullen die je niet meer nodig hebt kan weggeven, en ook leuke spullen kan krijgen. De overschot brengen we naar de Kringloopwinkel.

Elke buurtbewoner kan tot drie voorwerpen weggeven of meenemen.

Achtergrond

Repair Cafés zijn gratis, toegankelijke bijeenkomsten, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels en zelfs computers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden,... aan de slag. In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke herstellingen uit te voeren. Het is wel handig als je vooraf de nodige wisselstukken zoekt.

In het Repair Café leren bezoekers dat herstelling een goed alternatief voor weggooien is en dat dit alternatief ook voor hen bereikbaar is. Het Repair Café helpt zo de afvalberg te verkleinen. Daarnaast draagt het bij aan een mentaliteitsverandering, die nodig is om mensen warm te maken voor een duurzame samenleving. Tot slot is het Repair Café ook een sociaal evenement: buurtgenoten ontmoeten elkaar op een nieuwe, verrassende manier. Dat leidt tot nieuwe contacten in de buurt en bevordert de sociale cohesie.

Wie beheert Repair Café Vlaanderen ?

Netwerk Bewust Verbruiken is de Vlaamse partner van de Nederlandse Stichting Repair Café. Netwerk Bewust Verbruiken is het Repair Café-concept vanaf 2013 beginnen verspreiden in Vlaanderen en Brussel. Netwerk Bewust Verbruiken (NBV) ondersteunt lokale groepen bij de opstart van Repair Café, zo gebeurde dat ook bij ons.

Partners

Netwerk Bewust Verbruiken werkt samen met haar partners LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen en KOMOSIE voor de uitbouw van Repair Cafés in Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse overheid.

Vrijwilliger worden ?

Alle Repair Cafés in het land hebben regelmatig behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Doordat de taken zo uiteenlopend zijn kan iedereen wel op zijn of haar manier een steentje bijdragen.

Natuurlijk zijn er om te beginnen de deskundige reparateurs. Dit zijn mensen die handig zijn met bijvoorbeeld textiel, elektro, meubels en IT. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die de functie van gastheer of gastvrouw willen vervullen. Dit houdt in dat je de bezoekers welkom heet, ze inschrijft en doorverwijst naar de reparateurs. Ten slotte zijn er een aantal vrijwilligers die de catering op zich nemen en zorgen voor een hapje en drankje, mensen die foto's nemen en een verslagje schrijven, enzovoort.

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger bij ons Repair Café door een bericht te sturen naar

Pin It