Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

U las onze bijdrage in het Stadsmagazine, editie maart 2017: “Heraangelegde straten veranderden meestal in een betonwoestijn. Dat is niet best voor het klimaat en de woonkwaliteit. We praten met de Stad over de vergroening van de Voskenslaan en de aanleg van het nieuwe Mathildeplein aan het station. We hebben ambtenaren uitgenodigd voor een wandeling en hen kansen aangewezen. Afwachten nu. Als burgers samen met ambtenaren de straat op gaan, worden zaken vaak verrassend oplosbaar.”

Onder het moto "Ruimte voor Gent" verzamelde de stad maar liefst 234 inspirerende voorstellen van burgers om de toekomst van Gent vorm te geven. Van deze voorstellen kwamen er negen uit de wijk Sint-Pieters- Buiten. Eén daarvan was ons voorstel: "Naar een groene Krijgslaan, Kortrijksesteenweg, Voskenslaan en Sint-Denijslaan" waarbij we voorstelden om bomen en ander groen langs deze lanen te planten. Dit voorstel viel in de prijzen, het werd geselecteerd om verder te worden uitgewerkt.

De stad stelde vervolgens voor om de Voskenslaan met inbegrip van De Sterre tot aan het nieuwe Mathildeplein uit te werken als pilootproject. Op 1 oktober 2016 organiseerden we een inspiratiewandeling met de stadsdiensten om de mogelijkheden te verkennen. We vonden onverwacht veel kansen tot vergroening en ontharding! De Groendienst ging aan de slag met onze ideeën om waar mogelijk asfalt te ontharden en het bestaande groen op te waarderen of uit te breiden. Dit alles zonder parkeerplaatsen te verliezen en zonder impact op de doorstroming van voetgangers, fietsers, bussen, trams, auto’s of ander verkeer.

De voetpaden in de Voskenslaan hebben 1,9 meter breedte nodig. Waar daarnaast nog meer dan 80 cm overblijft, is er mogelijkheid om te ontharden en extra groen aan te leggen. Bewoners kunnen er ook bredere geveltuinen aanleggen dan normaal. Elders zijn er onthardingsmogelijkheden op resthoekjes, bijvoorbeeld waar de as van de rijbaan verschuift. Er wordt ook bekeken hoe een zekere lijn in het geheel kan gestopt worden en hoe het onderhoud gemeenschappelijk kan worden aangepakt. 

De Stad bekijkt welke maatregelen zij op openbaar domein kan treffen. Maar ook de bewoners kunnen mee de Voskenslaan groener maken, door de aanleg van geveltuintjes, door de heraanleg van voortuintjes of door andere kleine ingrepen. Ook de grotere spelers in de straat zoals de Hogeschool Gent worden aangesproken om mee te doen. Kunnen we ergens enkele bomen planten die kunnen uitkruinen over de weg? Of is er ergens een muur waar we een verticale tuin kunnen aanleggen? En wat dacht je van groenslingers boven de toegangen tot de Reigerstraat en Maaltebruggestraat?

Wil je graag meedoen? Heb je nog meer ideeën? Woon je in de Voskenslaan? Geef ons een seintje op !

 

Met dank aan Karl Musschoot voor de foto's!

 

Pin It