Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Update 2020 (meest recente cijfers):WG SPB Bebouwingsgraad 2014 2020 WG SPB kaartje

(Stand 2013:) De bebouwde oppervlakte in de woonwijk Sint-Pieters-Buiten, gelegen aan de zuidzijde van het Sint-Pietersstation -tussen Leie, Ringvaart, Sterre en Krijgslaan-, bedraagt nu al aanzienlijk méér van de gemiddelde Gentse bouwdensiteit. Uit de officiële cijfers van Stad Gent, zoals gepubliceerd in "Gent in Cijfers(zie: https://gent.buurtmonitor.be/) blijkt immers dat op 31 december 2013 gemiddeld reeds 18,7% van de grondoppervlakte van de wijk bebouwd was, terwijl het gemiddelde voor Stad Gent slechts 12,2% bedroeg.

Sint-Pieters-Buiten, zo blijkt verder uit diezelfde database, bestaat uit verschillende wijkdelen (ook wel “Sectoren” genoemd – zie kaart). In die cijfers (31 dec 14) lezen we onder meer dat voor het wijkdeel “Aaigem” -niettegenstaande de aanwezigheid van het park “Overmeers”- de bouwdichtheid 13,6% bedraagt.

De bouwdensiteit in het wijkdeel "Sint-Pieters-Aalst" loopt zelfs op tot 30,8%. Voor het wijkdeel “de Smet de Naeyer”, dat in de publieke perceptie toch vaak geassociëerd wordt met het gelijknamige park en zijn ruime residenties, blijkt bij nader toezien de bebouwingsgraad tot 20,0% op te lopen, ruim boven het Gentse gemiddelde dus.

Een hoge bebouwingsgraad in een stationsomgeving valt te bepleiten, maar de uitdaging stelt zich om de leefbaarheid van de woonwijk te behouden.

 

 

Pin It