Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

(Herkomst Afb: Stadsmagazine Stad Gent, Katern "Stadsontwikkeling AG SOB")

Alhoewel Stad Gent voor de aangename woonwijk Sint-Pieters-Buiten nog steeds het mantra van de "Verdichting" predikt (zie eerdere artikels hier en hier) en er fluks groen licht geeft aan grootschalige commerciële vastgoedprojecten, voert ze opmerkelijk genoeg in andere delen van de Stad net het omgekeerde beleid.

Zo werd bijvoorbeeld in september 2013 begonnen met de afbraak van de drie woontorens (572 sociale appartementen) aan het Rabot, om ze te vervangen door laagbouw (360 sociale appartementen), enkele buurtvoorzieningen en vooral veel groen. Het winnende ontwerp is van de hand van PoLo Architects (Poponcini & Lootens), dezelfde architecten die ook de 90 meter hoge "Loveling"-toren aan het Sint-Pietersstation ontwierpen. Hun concept voor het Rabot wordt geloofd omdat het vorm geeft "aan een vernieuwde stedelijke typologie", met "lagere gebouwen op schaal van de omgeving" (slide 12).

"Van Groot naar Klein" (dixit Stadsmagazine, Stad Gent, januari 2014)

Vincent Vandersmissen (Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, Stad Gent) treedt deze visie bij. In het Gentse "Stadsmagazine" van januari 2014 (Jrg.18, nr.5, blz. 16) zegt hij daarover: " (...) dergelijke grote torens passen niet goed in die buurt met bescheiden huizen. (...) De conclusie was dat de torens het best vervangen konden worden door lagere appartementsgebouwen (...)."

In diezelfde bijdrage vat Wannes Haghebaert (Stedelijke Vernieuwing, Stad Gent) dat vernieuwingsproject samen onder de hoofding "Twee vliegen in één klap" (waarin we ook lezen dat "De grote torens worden vervangen door kleinere gebouwen"): "Elke cluster krijgt gemeenschappelijke privétuinen."

Verdichting, hallo?

De sloop van deze slanke torens kadert in het stadsvernieuwingsproject "Bruggen naar Rabot". Met dit project wil Stad Gent investeren in onder meer de woonkwaliteit van dat wijkdeel, waarvan de bebouwingsgraad (dit is de verhouding bebouwde oppervlakte tov. beschikbare ruimte) 30,7% bedraagt - ter vergelijking: die van het wijkdeel "Sint-Pieters-Aalst" bedraagt 31,1%.

Deze interessante aanpak door Stad Gent om de leefbaarheid van de Rabot-wijk te versterken, is maar één onderdeel van een hele reeks maatregelen voor die buurt. Naast de aanleg een vier nieuwe parken (respec. Acacia-, Pierkes-, Groene Vallei- en Boerderijpark), kocht Stad Gent onder meer ook het volledige binnengebied tussen Schommelstraat en Kwakkelstraat. Na grondige sanering wordt dit binnengebied vervolgens aangeboden als buurtpark en privétuinen voor de omwonenden.

Het is niet de eerste keer dat de Stad voor dergelijke "tuinuitbreiding" kiest. Eerder al kregen bewoners in de Nijverheidstraat er een aantrekkelijk stuk privétuin bij, evenals die aan onder meer de Lousbergskaai, Ham/Kongostraat, Limbastraat en Jozef II-straat/Vlotstraat. Meer tuinuitbreidingsdossiers zijn te vinden hier en hier.

Dergelijke tuinuitbreiding is evenwel niet voor iedereen weggelegd, vertelt Lieve van Damme (AG SOB, Stad Gent): "(...) de prijs [in het Malmarproject, kan] stijgen tot 90 euro per m² tuin. In totaal betalen die mensen dus 2.250 euro voor hun 25m² tuin. De waarde van hun woning stijgt in verhouding met deze aankoop wel veel meer. De meeste bewoners zijn dan ook erg enthousiast."

Logisch dan ook dat op het drukbijgewoonde "Wijkverkiezingsdebat" van 01 oktober 2012 vanuit het publiek de vraag gesteld werd of Stad Gent ook voor de dichtbebouwde én dichtbevolkte woonwijk Sint-Pieters-Buiten soortgelijke plannen eventueel zou kunnen overwegen.

Pin It