Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het gaat niet goed met onze planeet, maar ook al is het laat, we kunnen het tij nog altijd keren. En het goede
nieuws dat dit nog leuk is ook. Onze buurt biedt een rijke waaier aan mogelijkheden om duurzaam te leven. We
bieden hieronder een aanzet tot overzicht.

Ken je nog meer zinvolle initiatieven? Laat het ons weten!

Mobiliteit – stappen, trappen en delen

 

Onze buurt leent zich, naast stappen en trappen, uitstekend voor het gebruik van openbaar vervoer.
Treinen, trams en bussen rijden letterlijk alle richtingen uit. Dit laat toe ons autogebruik, en daarmee ook
de negatieve gevolgen daarvan op onze gezondheid en onze leefomgeving, te verminderen.

Wie maar weinig gebruik maakt van de auto kan in een deelsysteem stappen. Zo is er minder autobezit, wordt minder parkeerruimte ingenomen en is er meer ruimte voor mensen. Er zijn vier deelsystemen beschikbaar in onze buurt: Cozycar, Dégage, Partago en Cambio. De Stad Gent ondersteunt deze systemen en betaalt zelfs lidgeld of instapgeld terug.

Cozycar

Staat je wagen veel meer stil dan je lief is of heb je af en toe een (tweede) wagen nodig? Cozycar helpt je om samen met een groep buren één of meerdere wagens te delen. Er is momenteel een Cozycar-deelsysteem actief in Hof ter Mere.

Dégage

Dégage! vzw (DE Gedeelde Autovloot GEnt) is een particulier autodeelsysteem in Gent. In dit systeem stellen de auto-eigenaars hun auto ter beschikking voor alle andere gebruikers tegen een kilometervergoeding. Of, anders gezegd, het is een systeem waarbij mensen zonder auto tegen kostprijs een auto kunnen gebruiken zonder er zelf één te kopen. In onze buurt zijn er Dégage-auto’s beschikbaar in ondermeer de Sint-Pieters-Aalststraat en de Tuinwijklaan.

Partago

Partago kiest voor verplaatsingen zonder vervuilende uitstoot. Het is een coöperatie die gedeelde elektrische auto's beheert. Via de smartphone kunnen de elektrische auto’s geboekt en geopend worden. Er staat een auto van Partago in onze buurt, die je met de smartphone vlot kan vinden.

Cambio

Als Cambio-klant heb je altijd een wagen ter beschikking. Cambio biedt je een wagenpark aan met verschillende modellen. Van familiebezoek tot kleine verhuis: de gepaste auto staat voor je klaar! En je kiest zelf waar je een wagen ontleent: hier in de buurt of in een andere Cambio-stad. In onze buurt bevinden zich standplaatsen in de Tuinwijklaan en de Congreslaan en in de parking van het Sint-Pietersstation.

En er worden in onze buurt niet alleen auto’s gedeeld, maar ook fietsen!

Blue bikes

Blue bikes gebruik je zowel als je thuis enkele extra fietsen nodig hebt (bezoek!), als wanneer de trein je niet brengt tot waar je wil. Met Blue-bike raak je na je treinreis gemakkelijk van station tot eindbestemming en terug. Hou je lidkaart voor de sleutelautomaat en de Blue-bike is de jouwe tot je weer terugkeert naar het station. Er is een standplaats in de Sint-Denijslaan.

De Fietsambassade

De Fietsambassade werkt aan duurzaam woon-werkverkeer in het Gentse. De pendelbus- en fietsdiensten bieden een volwaardig alternatief voor de auto. Met de Fietsambassade worden woon-werkverplaatsingen duurzaam, efficiënt én economisch. De Fietsambassade heeft ook een koerierdienst. En ook daar kan je fietsen huren. De Fietsambassade bevindt zich in de Voskenslaan 27.

En Max Mobiel doet nog meer!

Max Mobiel

Max Mobiel werkt aan duurzaam woon-werkverkeer in het Gentse. De pendelbus- en fietsdiensten bieden een volwaardig alternatief voor de auto. Met Max Mobiel worden woon-werkverplaatsingen duurzaam, efficiënt én economisch. Max Mobiel heeft ook een koerierdienst. En ook daar kan je fietsen huren. Max Mobiel bevindt zich in de Voskenslaan.

Voeding – lokaal, biologisch en fair

Onze buurt biedt tal van mogelijkheden om je van lokale, biologische en eerlijke voeding te voorzien.

Biomarkt

Sinds de zomer 2015 is er elke zondagvoormiddag van 8 tot 13 uur biomarkt op het Maria-Hendrikaplein. In vier vaste kramen vind je alles wat je nodig hebt voor een lekkere en gezonde maaltijd: verse groenten en fruit van Landgoed Lisbona in Loppem, heerlijke kazen, verse melk en eitjes van ’t Herdertjein Ettelgem, heerlijk brood en lekkere koeken van de Biobakkers uit Merelbeke of een smakelijk biefstukje, rijstpapjes of heerlijk roomijs van Dubbel Doel in Gooik. Occasionele kramen zorgen voor een extraatje: een boeketje snijbloemen, etherische oliën, wijn, een espresso of cappuccino,... Meer info vind je op de website van de biomarkt of op de Facebook-pagina.

Voedselteams

Via voedselteams kan je duurzame streek- en seizoensvoeding bestellen. Het gaat om groenten, fruit, aardappelen, brood, melk, yoghurt, kaas, vlees, honing, bloem, confituur, fruitsap, vegetarisch beleg, seitan, thee, kruiden,… Je bestelt wat je nodig hebt via de webwinkel en haalt je bestelling af op vrijdagavond. Op het eind van de maand krijg je je factuur. Je engageert je ook om enkele keren per jaar zelf het depot open te houden. In onze buurt bevindt het depot zich in de Tuinwijklaan. Wie wil aansluiten kan contact opnemen met .

Groentenabonnementen – fruitabonnementen – aardappelabonnementen – broodabonnementen

Er zijn meerdere bio-pakketsystemen die onze buurt bevoorraden. De depots bevinden zich bij particulieren die vrijwillig een ruimte ter beschikking stellen. Je krijgt via deze pakketten elke week heerlijk vers en lokaal seizoensvoedsel aangeboden. Betaling verloopt via domiciliëring. Voor info wend je je tot de bioboerderij naar wens.

 • Bioboerderij De Zonnekouter (Machelen-Zulte) biedt elke vrijdag grote en kleine goentenpakketten, fruitpakketten en gemengde pakketten aan. Daarnaast kan je er ook brood en aardappelen verkrijgen. Je kan ook een tweewekelijks abonnement nemen. Het depot bevindt zich in de Maaltebruggestraat
 • Ook bioboerderij De Wassende Maan (Astene-Deinze) verdeelt groenten, fruit en aardappelen via pakketten. Er bevinden zich depots in de Voskenslaan (bij MaxMobiel) en in de Koning Albertlaan, afhalen op donderdagavond
 • In de Koning Albertlaan kan je ook groentenpakketten van bioboerderij De Kollebloem verkrijgen. Deze worden op woensdag geleverd. De Kollebloem is een bioboerderij in Sint-Lievens-Esse in de Vlaamse Ardennen.

Zelfoogstboerderij Goedinge

Sinds 2018 hebben we een zelfplukboerderij op fietsafstand van onze buurt! Je schrijft je in, betaalt je oogstaandeel, en gaat dan het hele jaar zelf plukken op maat van je gezin. Wil je meedoen? Meer info bij http://www.goedinge.be.

Ohne

Sinds 2017 hebben we een verpakkingsvrije winkel in onze buurt: Ohne in de Koningin Elisabethlaan 22. Opgepast, wanneer je daar gaat winkelen dien je dus zelf je verpakking mee te nemen! Ohne reduceert niet alleen verpakking tot een minimum, maar zet ook in op biologische voeding en korte keten. Zo creëren ze een aanbod van verbruiksgoederen waar een eerlijke prijs voor betaald wordt en waarbij productie en consumptie een minimale negatieve impact hebben op de omgeving. 

Natuurpunt

Je kan Natuurpunt-vlees bestellen bij Natuurpunt Gent. Ze verkopen en leveren diverse soorten vlees, van gallowayrunderen of van schapen die grazen in natuurgebieden. Met je bestelling steun je meteen ook de projecten van Natuurpunt Gent. Er wordt driemaandelijks geleverd. De leveringsplaatsen in Gent zijn: de parking bij het station Dampoort en de parking bij het NMC Bourgoyen.

Oxfam Wereldwinkel

Wens je dan toch eens iets te eten dat niet lokaal is, kies voor Fair Trade producten, je vindt ze onder meer bij Oxfam Wereldwinkel (Maria Hendrikaplein). Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.

Biologische en vegetarische restaurants

Ga je liever eens uit eten, dan vind je verschillende biologische en vegetarische restaurants in en om onze buurt

Freego

Heb je te veel gekookt, dan kan je dat ook in de Freego gaan steken. Er is een Freego voor warm en een Freego voor gekoeld eten. ‘Iedereen die voorbij wandelt mag het meenemen. Of dat nu een dakloze is of een student met weinig centen. Zolang er maar iemand plezier aan heeft. De Freego bevindt zich in de Koning Albertlaan.

Het Drakennest

Sinds 2014 hebben we een permacultuurboerderij met de naam "Het Drakennest" in de buurt. Deze bevindt zich op de terreinen van MPI De Oase, in de Voskenslaan 362. Ga eens een kijkje nemen, misschien kan je er wel groenten, kruiden of plantjes kopen, recht van bij de boer.

De Hoveling

Wil je zelf je groentjes kweken, maar heb je niet genoeg ruimte daarvoor? Dan kan je terecht bij De Hoveling in de Fabiolalaan, een biologisch moestuinproject, waar je onder begeleiding je eigen moestuin kan aanleggen en onderhouden. Meer informatie ook op de Facebook-pagina.

Materialen – herstellen, delen en weggeven

 

We leven vandaag in een doldraaiende consumptie- en wegwerpmaatschappij die onze leefomgeving én onze samenleving zwaar belast. Maar gelukkig ontstaan er meer en meer initiatieven die je helpen om het met veel minder te doen. Bij deze initiatieven delen we, herstellen we, geven of ruilen we,… Zo hebben we minder nodig, verkleinen we onze ecologische voetafdruk en… maken we veel meer vrienden.

Wat kapot is herstellen we!
En om te vermijden dat we al te veel moeten herstellen kopen we duurzame en repareerbare materialen en toestellen. Hoed je voor goedkope rommel!

Repair Café Sint-Pieters-Buiten

Sinds 2013 organiseert de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten, samen met buurtbewoners, regelmatig een Repair Café. Het Repair Café is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien en dat reparatiekennis wil delen. Alle buurtbewoners kunnen hun kapotte spullen brengen, om ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, te repareren. Enkel spullen die je te voet of met de fiets brengt zijn welkom. Wat kan je zoal meebrengen? Elektriciteit, elektronica, textiel, leder, kleine meubelen, speelgoed, en andere. Wil je weten wanneer er weer een weggeefwinkel is? Hou de website of Facebookpagina van de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten in de gaten!

Professionele herstellers

Er zijn weer meer en meer zelfstandigen die zich toeleggen op herstellingen, bijvoorbeeld:

 • Atelier Astrid (Krijgslaan 180) biedt allerhande retouches van kledij en kleine textielwaren. Er worden ook workshops georganiseerd voor kinderen en volwassenen
 • Fietshersteller Speedy Bike (Krijgslaan 65) werkt onder het motto “vandaag binnen – morgen gerepareerd”
 • Fietshersteller Tuub komt aan huis je fiets herstellen
 • Leder Reyné (Nederkouter 121) herstelt al je lederwaren
 • Fietsambassade (Voskenslaan) herstelt ook fietsen en je kan er je fiets kosteloos laten graveren
 • Dokter Elektro komt aan huis al je elektrische huishoudapparaten herstellen
 • Tintelijnschildert, isoleert, renoveert,… met duurzame materialen
 • Schoenmakerij Christiaan en Leon (Verpleegsterstraat 1) herstelt schoenen, tassen,...

Of leer zelf maken of herstellen!

 • In onze buurt organiseert Femma Elegent regelmatig naai- en herstelcursussen

Delen is het nieuwe hebben!
Wist je dat een boormachine gemiddeld maar 8 minuten per jaar wordt gebruikt? Eén boormachine voor de hele straat is dus meer dan genoeg!

Peerby

Peerby is een platform om spullen te delen met mensen uit je buurt. Heb je iets nodig? Check even of je buren het hebben. Je maakt meteen ook kennis met leuke buren, spaart geld uit omdat je niet alles hoeft te kopen, en draagt daarmee ook zorg voor het milieu. Het delen van items heeft zoveel positieve gevolgen. Schrijf je in, en je zal zien dat er al heel wat wordt gedeeld in onze buurt

LETS (Local Exchange and Trade System)

LETS is een plaatselijk ruil- en handelssysteem, ook heel actief in Gent. Het principe is simpel: Jij bakt een taart voor Tim. Die wast de auto van Griet, die dan weer de strijk doet voor An. Ondertussen verstelt An jouw kleren. De kring is rond en ieder beleeft plezier aan wat hij doet. Je betaalt elkaar met stropkes.

Wat je niet meer gebruikt kan je beter weggeven of verkopen!

Weggeefwinkel Sint-Pieters-Buiten

Sinds 2013 organiseert de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten, samen met de buurtbewoners, regelmatig een weggeefwinkel. Je kan er bruikbare spullen die je niet meer nodig hebt weggeven of leuke spullen krijgen. Wil je weten wanneer er weer een weggeefwinkel is? Hou de website of Facebookpagina van de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten in de gaten!

Weggeefgroep voor creatievelingen - Gent

Als je op zoek bent naar iets of je hebt zelf iets dat nog nuttig kan zijn maar waar je niets meer mee kan doen, dan kan je dat op deze Facebookpagina plaatsen.

GIFT | Bouwmaterialen Gent – Oost-Vlaanderen

Er is zelfs ook een Facebookpagina speciaal voor bouwmaterialen

Kringwinkels

Een andere optie is de Kringwinkel. Je kan er terecht met het gerief dat je niet meer nodig hebt, of het kan ook gratis aan huis worden afgehaald. En het is er best gezellig winkelen!
Sinds de zomer 2016 hebben we een kringwinkel in de Prinses Clementinalaan waar je leuke kleren kan vinden. Voor de winkel staat een container waar je al wat je niet meer past voor een ander kan achterlaten.

Rommelmarkt Koninklijke Dekenij Sint-Pieters-Buiten

Verkoop je liever wat je niet meer nodig hebt? Dan kan je elk jaar tijdens het laatste weekend van augustus terecht op de rommelmarkt in de Congreslaan. De Koninklijke Dekenij Sint-Pieters-Buiten nodigt dan alle buurtbewoners uit om deel te nemen, hou je brievenbus in de gaten!

SurrounThings

Je kan spullen die je niet meer nodig hebt ook online te koop of te geef stellen voor buren. Neem daarvoor eens een kijkje op de website.

Energie – zuinig en hernieuwbaar

 

Ons energieverbruik vormt een zware belasting op onze leefomgeving. Ons overmatig gebruik van fossiele brandstoffen heeft ons klimaat ernstig ontregeld. En kernenergie zadelt ons met onaanvaardbare risico's op. Daarom moeten we dringend met zijn allen overstappen naar hernieuwbare energie. Je kan zonnepanelen op je dak laten plaatsen, of je kan aansluiten bij een coöperatieve die voor groene energie kiest en ondermeer windmolens bouwt.

Maar eerst en vooral, probeer om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie!

REGent

Laat een energiescan uitvoeren door de vzw REGent. Dit bezorgt je heel wat interessante tips die je energieverbruik verlagen. Bovendien installeren ze intussen enkele energiebesparende maatregelen die onmiddellijk besparing opleveren: ledlampen, radiatorfolie, een tochtborstel, een spaardouchekop,… Na de scan kunnen ze – indien gewenst – advies geven bij energiebesparende verbouwingen: isolatie van je dak, plaatsing van isolerend glas, vervanging van een oude verwarmingsketel,… vzw REGent doet dit bij alle Gentenaars. En het kost je geen euro! Integendeel, het zal je heel wat besparen als je de adviezen opvolgt.

Ecopower

In onze buurt kan je aansluiten bij Ecopower. Ecopower is een coöperatie die investeert in hernieuwbare-energieprojecten. Coöperanten kunnen zelf geproduceerde elektriciteit en houtpellets afnemen.

EnerGent

Een ander initiatief is EnerGent cvba. Het is een coöperatieve vennootschap in oprichting, een bedrijf met sociaal-ecologisch doelen, een transparante structuur en rechtstreekse burgerparticipatie. EnerGent verenigt burgers in hun streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving, en trekt daarvoor de nodige financiële middelen aan. Met die middelen investeert EnerGent in hernieuwbare-energieprojecten, de realisatie van energiebesparingen en het leveren van energiediensten.

Natuur - rustgevend en dichtbij

Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

De Werkgroep Sint-Pieters-Buiten is een kern van Natuurpunt Gent en organiseert regelmatig wandelingen en werkdagen in het natuurpark Overmeers. Hou de website of Facebookpagina van de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten in de gaten!

Professionele hulp in je tuin?

 • De Fietstuinier (Aaigemstraat 106) helpt je een natuurlijke en eetbare tuin aan te leggen en te onderhouden
 • Tuinjan - student-ondernemer van het jaar in 2018 - staat klaar om je te helpen met ecologisch tuinieren

Nog meer weten?

Ecoplan

Wil je nog meer initiatieven kennen in het Gentse? Neem een kijkje op het Ecoplan

Milieuadvieswinkel

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van Gents MilieuFront. Sinds 2002 geeft MAW duurzaam (ver)bouwadvies aan particulieren en lokale besturen en zijn daarmee pionier in Vlaanderen! MAW werkt hiervoor samen met een team van architecten, ir.-architecten en energiedeskundigen. Meer informatie op www.milieuadvieswinkel.be.

Gents Milieufront (GMF)

Het Gents Milieufront is dé milieuvereniging uit Gent die gedragen wordt door vrijwilligers en leden. Door gedurfde acties en campagnes, maar ook door talrijke activiteiten en evenementen wil GMF de gentenaar, de gentse beleidsmakers en de bedrijfswereld inspireren om meer duurzame keuzes te maken. GMF geeft 4 keer per jaar ook het tijdschrift Frontaal uit, dat je als lid voor 5euro per jaar in de bus krijgt.

Het kantoor van GMF bevindt zich boven het Lekker GEC en Oxfam Wereldwinkel aan het Maria Hendrikaplein. Meer info op www.gentsmilieufront.be. Je kan hen ook volgen op Facebook of Instagram.

Fietsersbond

Logo FietsersbondDe Fietsersbond komt op voor alle fietsers in heel Vlaanderen en Brussel. Ze lobbyen, voeren acties, geven advies, zijn gesprekspartner met meer dan 125 gemeentebesturen... Kortom, Ze zetten druk op het beleid:

 • om meer en betere fietspaden, fietsroutes en meer ruimte te voorzien voor fietsers
 • om de verkeersregels aan te passen op maat van fietsers
 • om fietsen naar het werk fiscaal interessanter te maken

Specifiek “over fietsers, fietsen en fietsinfrastructuur” in Gent is er Fietsbult (ook op Facebook)

Netwerk Bewust Verbruiken

Ook op de website van Netwerk Bewust Verbruiken vindt je veel nuttige info.

Bankwijzer

Ook nuttig om checken is de duurzaamheid van je bank via de Bankwijzer. Nog te veel banken investeren je spaarcenten in fossiele brandstoffen en andere toekomstondermijnende ondernemingen.

Ecologische voetafdruk

Ten slotte kan je je ecologische voetafdruk berekenen via http://wwf-footprint.be/nl/ of http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk. Je vindt vast nog enkele punten om aan te werken, veel succes ermee!

Pin It